Wat is de ideale oplossing voor woon-werkverkeer?

  Wat is de ideale oplossing voor woon-werkverkeer?

  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen op een vlotte, duurzame manier op hun werk geraken?

  Het is een vraag die zowel mobiliteitsambtenaren, werkgevers als veel werknemers bezighoudt. Veel werknemers zijn wel te vinden voor het idee om een e-bike te leasen via hun werkgever. We zien echter dat deze vaak toch niet gebruikt wordt om mee naar het werk te rijden, maar eerder wordt ingezet voor vrijetijdsverplaatsingen dichterbij huis. De reden hiervoor is dat het volledige woon-werk traject voor de meeste mensen gewoonweg te ver is.

  Het openbaar vervoer is dan weer goed voor langere afstanden maar hiermee kun je meestal niet helemaal tot aan de deur van je werk geraken. Daarnaast wordt het ook voor autobestuurders steeds moeilijker om zich te verplaatsen of te parkeren binnen een stad, ze worden aangemoedigd om hun wagen aan een carpoolparking achter te laten. In beide gevallen zit je dus met het probleem van de ‘last mile’.

  Op welke manier kun je het beste de last mile overbruggen?

  Om op een efficiënte manier dit laatste stuk te overbruggen is de e-bike het ideale vervoersmiddel. Het merendeel van de werknemers zou dan ook het liefst kiezen voor een combinatie van de e-bike en het openbaar vervoer (of de eigen wagen) voor het volledige woon-werktraject. Mensen zijn echter niet geneigd om de e-bike mee in de auto of trein te sleuren. Waar mensen dus behoefte aan hebben, is een elektrische deelfiets, vertrekkende vanaf de carpoolparking of vanaf het station tot aan het werk.

  Carpoolparking met e-bike deelsysteem voor het last-mile traject.

  Carpoolparking met e-bike deelsysteem voor het last-mile traject.

  Waarom zijn er vandaag de dag nog bijna geen e-bike deelsystemen op de markt?

  Toch zien we dat de verspreiding van e-bike deelsystemen maar heel traag op gang komt. Een belangrijk probleem is namelijk de moeilijkheid van de laadinfrastructuur. Tot nu toe bestond er nog geen efficiënte manier om dit te doen, maar vandaag brengt WOW-mobility een innovatief e-bike deelsysteem met draadloos laden op de markt. Dit verhoogt aanzienlijk het gebruiksgemak, zowel voor de gebruikers als voor de exploitanten. Wanneer de e-bikes in het laadstation geparkeerd staan, dan worden ze automatisch en volledig draadloos opgeladen. Laadstations kunnen aan een bedrijf of bedrijventerrein geplaatst worden, maar eventueel ook aan het station of op andere plekken in een stad….

  Een ander probleem bij de verspreiding van elektrische deelfietsen, is de schrik voor diefstal of vandalisme. Doordat we bij WOW-mobility werken met vaste laadstations, wordt dit al voor een deel opgelost. Daarnaast zit er in elke e-bike een tracking systeem ingebouwd waardoor deze niet zomaar van de radar kunnen verdwijnen. Via een gebruiksvriendelijk beheerplatform kun je op elk moment controleren waar de e-bikes zich bevinden.

  Hoe werkt dit e-bike deelsysteem?

  Draadloos laadstation en app om de stations te lokaliseren en een elektrische fiets te ontlenen.

  Draadloos laadstation en app om de stations te lokaliseren en een elektrische fiets te ontlenen.

  Het ontgrendelen van de e-bike gebeurt via een app op je smartphone, en kan enkel voor wie geldige toegangsrechten heeft. Via het beheerplatform kan een stad of bedrijf toegangsrechten instellen, bijvoorbeeld uitsluitend voor eigen personeel, of enkel voor bewoners met een geldige reservatie. Daarnaast kunnen de e-bikes ook via een slim slot op het achterwiel op elk moment gesloten worden wanneer ze buiten het laadstation staan. Het is dus perfect mogelijk om je e-bike tijdelijk aan het station of aan een winkel, restaurant of bij een klant achter te laten. Zolang de e-bike niet in de docking teruggeplaatst wordt, blijf je wel ingelogd als gebruiker en is de e-bike dus niet beschikbaar voor anderen.

  Betekent dit dat de eigen (geleaste) e-bike  helemaal geen zin meer heeft?

  Zoals eerder al aangehaald wordt de eigen e-bike vooral gebruikt voor verplaatsingen dichterbij huis. Het kan dus perfect gebruikt worden door wie minder ver van het werk woont of voor wie (occasioneel) bereid is om langere e-biketochten naar het werk te ondernemen. Het is ook het ideale transportmiddel om zich van thuis naar het dichtsbijzijnde treinstation te verplaatsen.

  Een vaak gehoorde bekommernis hierbij is dat er meestal geen veilige manier voorhanden is om zijn/haar (dure) e-bike veilig aan het station achter te laten. Ook hier hebben we bij WOW-mobility een oplossing voor bedacht. We willen namelijk een totaaloplossing voor de gebruiker aanbieden, waarbij het gemakkelijker moet zijn om van het ene vervoersmiddel naar het andere over te schakelen...

  Nog een stapje verder: een geconnecteerde mobiliteit?

  Afgesloten fietsstalling met slimme toegangscontrole via smartphone app.

  Afgesloten fietsstalling met slimme toegangscontrole via smartphone app.

  Om er zeker van te zijn dat je je eigen fiets veilig kunt achterlaten, biedt WOW-mobility ook gedeelde fietsstallingen met slimme toegangscontrole aan.  Deze kunnen aan een station, aan een bedrijf of elders in een stad geplaatst worden. Het is eenvoudig met ons e-bike deelsysteem te combineren want het kan geopend worden met dezelfde app op je smartphone. Ook hiervoor heb je weer een abonnement of geldige reservatie nodig, om te beletten dat iedereen zomaar toegang krijgt. 

  Met onze WOW-mobiliteitsoplossingen willen we verschillende vormen van gedeelde mobiliteit beter en efficiënter op elkaar afstemmen.  In een volgende fase zou  je hier bijvoorbeeld autodelen of autoladen aan kunnen toevoegen en zo een eigen mobipunt voor je stad of bedrijf oprichten!

  Interesse? Neem dan zeker contact met ons op.